Maanweg

Op deze pagina vindt u informatie over Maanweg.

Om de afbeelding beter te kunnen bekijken klik op de afbeelding. De afbeelding opent in een nieuw scherm. Daar kunt u de afbeelding eventueel downloaden.

Onderaan de pagina vindt u één of meerdere vragen. Vul uw reactie in en kies voor 'Opslaan'. 

Kruising Maanweg – Melkwegstraat: Halte Maanweg en inrichting kruispunt. De Maanweg krijgt een maximum snelheid van 30 km/u voor het deel tussen de Binckhorstlaan en Melkwegstraat en 50 km/u voor het deel tussen Melkwegstraat en A12. Dit is het resultaat vanuit het verkeerskundig onderzoek. Het profiel van de Maanweg is zo ingericht dat het zoveel mogelijk buiten de ecologische zone blijft. Echter lukt dit niet bij de halte Maanweg en de tramlijnbocht naar station Voorburg. Daarnaast is onderzoek gedaan of het opstelvak naar de Melkwegstraat nodig is. Uit het verkeerskundig onderzoek blijkt dat het opstelvak voor linksafslaand verkeer naar de Melkwegstraat nodig is om het verkeer op de Maanweg te kunnen afwikkelen. Het voormalig KPN complex blijft en het profiel is daarop aangesloten. De witte blokken geven een indicatie van mogelijk bebouwing bij tranformatie van de Binckhorst.

Kruising Maanweg – Binckhorstlaan: Kruising Maanweg en Binckhorstlaan. De toegang tot het parkeerdek van Dana moet worden aangepast en is momenteel onderwerp van onderzoek. De brug over de broeksloot wordt vervangen, maar blijft qua omvang hetzelfde. De kruising buigt iets uit zodat fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken. Hiervoor is iets meer ruimte voor nodig, wat ten koste gaat van een aantal parkeervakken op Binckeiland. Hoeveel en wat voor soort parkeervakken dit betreft is nog onduidelijk, omdat dit in het ontwerp verder uitgewerkt moet worden.

Kruising Maanweg – Regulusweg: Oversteeklocaties kruispunt Maanweg-Regulusweg is zijn aangepast om het autoverkeer beter te kunnen afwikkelen. De voetgangers- en fietsersoversteek aan de oostzijde is komen te vervallen, zodat verkeer vanuit de Maanweg en Regulusweg beter kan doorstromen zonder te veel opstoppingen. Dit betekent dat fietsers en voetganger vanaf de Westenburgstraat drie keer moeten oversteken om aan de overkant te komen. Dit is geen ideale oplossing en wordt nog onderzocht, bijvoorbeeld door te kijken of de Westenburgstraat als één oversteek kan worden ingericht.